Otrok-prihaja-iz-avtomobila

KAKO OBLEČI OTROKA ZA V VRTEC V TEM ZIMSKEM ČASU?

V poplavi člankov »Kako obleči otroka za različne okoliščine« ne bo odveč tudi članek, povezan z vrtcem. Konec koncev, šele ko malčka pošljemo v vrtec, izvemo, kako izgledajo vsakodnevne dejavnosti našega otroka. In prav ta vrtčevska rutina je neločljivo povezana s tem, kako mora izgledati garderoba našega otroka. Namesto da se učite na lastnih napakah in hkrati otroka izpostavljate izmeničnemu potenju in zmrzovanju, je vredno uporabiti že preizkušene tehnike. Tako se bomo izognili pogostim prehladom in otrokovemu nezadovoljstvu z bivanjem v vrtcu nasploh. Pogosto se zgodi, da svoje malčke pregrejemo ali ohladimo, kar je eden izmed najpogostejših vzrokov za okužbe in zmanjšano imunost. Prilagajanje oblačil letnemu času in vremenu močno vpliva na imunski sistem.

V tem članku vam bomo predstavili tako naše izkušnje kot izkušnje staršev predšolskih otrok.

Osnovna pravila za oblačenje otrok za bivanje v vrtcu

Pri pripravi garderobe našega predšolskega otroka za sezono jesen-zima se velja držati nekaj pravil. Zahvaljujoč njim bomo tako otrok kot mi živeli lažje in udobneje. Kakšna so pravila?

Večplastno oblačenje

Načelo večplastnega oblačenja velja tako za predšolske otroke kot za šolarje. Ta tehnika temelji na ustvarjanju več plasti oblačil, ki jih otrok zlahka sname in obleče, odvisno od vremena, temperatur in  telesne aktivnosti. Tako jeseni kot pozimi je treba nekaj letnika obleči v tri plasti oblačil. Prvi dve plasti oblačil bosta primerni, če bo malček v prostoru, torej v svoji igralnici. Prvi med njimi ima neposreden stik s telesom (spodnja majica, majica, bluza z dolgimi rokavi, nogavičke, hlačne nogavice) in je odgovoren za vzdrževanje prave telesne temperature, odvajanje vlage in pravilno prezračevanje. Druga plast oblačila (puloverji, jopice, trenirke, hlače, čevlji) omogoča, da se ogreti zrak zadržuje blizu telesa in omogoča, da se vlaga »odvzame« iz prve plasti in spusti navzven. Če je malček zunaj, je treba obleči tretjo plast, ki jo predstavljajo jesensko-zimske jakne. Otroku bo preprečilo, da bi se ohladil, hkrati pa bo omogočen ustrezen pretok zraka, posledično pa se bo tako izognil potenju. Zgornje oblačilo mora vsebovati tudi kapo in šal, prilagojeno vremenu.

Udobje

Udobje otroka nam mora biti na prvem mestu. Kaj stoji za tem izrazom? Udobna oblačila za otroke niso utesnjena, ne praskajo (splača se odstraniti vse nalepke), so prilagodljiva in prilegajoča se telesu. Hkrati pa jih je enostavno obleči in sleči − torej so brez težko zapirljivih gumbov, pritiskačev, zadrg in vezalk v čevljih. Te elemente je treba vključiti šele, ko se otrok nauči z njimi samostojno ravnati. V nasprotnem primeru bo naš malček razočaran zaradi večkratnih neuspešnih poskusov, da bi si zapel hlače ali si zavezal čevlje.

Glede na zgoraj našteto obujemo čevlje z ježki ali elastičnimi trakovi ob straneh. Izberemo tudi bluzice, majice in puloverje, ki jih lahko malček obleče čez glavo, ter hlače z elastičnim pasom.

Oblačila, ki imajo neposreden stik s kožo, naj bodo samo iz naravnih tkanin

Naravne tkanine so izjemnega pomena za predšolske otroke. Zakaj? Vlakna naravnega izvora, to so rastlinskega (npr. bombaž, bambus) ali živalskega izvora (npr. volna), omogočajo prost pretok zraka, izhlapevanje vlage in s tem vzdrževanje telesne temperature na konstantni ravni. Zahvaljujoč takšnim materialom se naš otrok ne bo potil ali shladil, kar se žal zgodi pri oblačilih iz sintetičnih tkanin. Seveda se lahko v nekaterih primerih pojavijo vlakna iz spojin, ki se v naravi ne pojavljajo naravno (poliester, poliamid, elastan), kar pozitivno vpliva na enostavnost pranja in elastičnost oblačil. Vendar pa mora prisotnost teh spojin v oblačilih, ki so v neposrednem stiku s kožo, predstavljati majhen odstotek tkane oz. pletene sestave. V nasprotnem primeru so pozitivne lastnosti naravnih materialov zamegljene, naš otrok pa je izpostavljen pregrevanju in/ali hitremu ohlajanju telesa.

 

Praktična oblačila

Ta ideja je še posebej blizu staršem. Z našega vidika naj otroška oblačila ne bi bila le udobna za otroka in prilagojena vremenskim razmeram, temveč tudi funkcionalna. Kaj to pomeni? Praktična oblačila morajo biti trpežna, hitro sušeča in enostavna za čiščenje ter likanje. Zahvaljujoč takšnim lastnostim se bomo lahko hitro in učinkovito znebili različnih madežev. Zaradi teh lastnosti so priporočljiva oblačila iz naravnih tkanin z majhno primesjo sintetičnih vlaken. Govorimo o kombinaciji bombaža (80−95 %) s poliestrom (5−20 %), saj zaradi te kombinacije iz tkanin lažje odstranjujemo madeže, hitreje se sušijo in so bolj odporne za krčenje ali gubanje. Po drugi strani pa material zaradi primesi elastana z bombažem postane bolj elastičen, bolje se prilagaja otrokovemu telesu, hkrati pa je lažji za vzdrževanje.

Kako obleči otroka za v vrtec v pozno jesenskem oz. zimskem času z oblačili Cool Kids?

Se sprašujete, kako obleči dečka v vrtec pozimi ali kako dopolniti dekliško vrtčevsko garderobo? V naši trgovini boste našli udobna in praktična oblačila iz naravnih tkanin. Tu so naši predlogi.

Jesenska in zimska oblačila za fantke

Za prvi sloj ponujamo fantovske majice s kratkimi rokavi iz bombaža z majhno primesjo elastana, zahvaljujoč katerih bodo oblačila bolj udobna. V hladnejših zimskih dneh lahko namesto majic izberete fantovske bluze z dolgimi rokavi. Po drugi strani pa bodo spodnji deli oblačil ohlapne bombažne hlače, kot so jogging hlače, trenirke ali chino hlače z elastičnim pasom.

Druga plast obleke so lahko deški puloverji, po možnosti tisti z manšetami na zapestjih. Zahvaljujoč manšetam zabava postane bolj prijetna in se oblačila prilagajajo otrokovi višini.

Jesenska in zimska oblačila za deklice

In kako obleči deklico za v vrtec? Če imajo rade športni videz, lahko posežemo po kompletih, podobnih tistim, ki so predlagani za dečke. Govorimo o dekliških majicah iz bombaža, kombiniranih z dekliškimi jogging hlačami ali legicami − prav tako iz rastlinskih vlaken. Za vrhnjo plast oblačila je vredno izbrati dekliško jopico z manšetami in kapuco − po možnosti nad glavo.

Če pa ima naša mala princeska raje bolj dekliška oblačila, lahko bluze ali majice kombinirate z bombažnimi krili. Zraven kombiniramo hlačne nogavice, ki so preproste za oblačenje in slačenje. Celoto dopolnite s puloverjem ali jopico.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

V spletni trgovini Cool kids spoštujemo in cenimo vašo zasebnost in osebne podatke, ki nam jih zaupate. Osebne podatke, ki jih pridobimo z nudenjem naših storitev, hranimo in obdelujemo v skladu z veljavno evropsko in slovensko zakonodajo (Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1 in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov GDPR).

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti iz sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Uporabljamo spletno trgovino. Za košarico in naročilo bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna in jih ni mogoče izključiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi izbrane piškotke
[]