Otroka-nenehno-zebe

ZAKAJ JE DOJENČEK ŠE VEDNO HLADEN? PREVERITE SESTAVO OTROŠKIH OBLAČIL!

Na občutek toplote in mraza vplivajo različni dejavniki in jih vsak človek občuti individualno. Ti dejavniki so med drugim lahko starost, spol ali izhodiščna telesna temperatura. Pomembni so tudi prehrana, telesna aktivnost, stopnja utrujenosti ali zdravstvene težave. Pogosto pa pozabimo, da lahko občutek mraza povzroči nekaj tako vsakdanjega, kot so neprimerna oblačila. Ne gre le za število slojev ali debelino oblačil, temveč tudi za tkanine, iz katerih so sešita otroška oblačila.

V zvezi s to temo se bomo v današnjem članku dotaknili sledečih vprašanj:
– kako ugotoviti, ali je vaš otrok prehladen;
– zakaj je zaradi slabo izbranih tkanin vaš otrok nenehno hladen;
– katere materiale izbrati in čemu se izogniti, če ne želimo, da bi našega otroka zeblo.

Kako ugotoviti, ali je vaš otrok prehladen?

Da bi preverili, ali se je naš malček ohladil, mu s prstom sežemo za vrat pod oblačila. Če je koža na vratu hladna in suha, pomeni, da je otroku prehladno. Temperaturo lahko preverimo tudi na otrokovem trebuščku in ledjih. Tudi v tem primeru velja enako, torej če so ti deli telesa hladni in suhi, pomeni, da je dojenčka premrazilo. Dodaten namig so lahko tudi bleda lica oziroma hitro dihanje.
Temperature telesa ne smemo ocenjevati na podlagi hladnih rok in nog. Pri dojenčkih in manjših otrocih so ti deli telesa ponavadi hladnejši, kar je posledica nezrelosti krvnega obtoka.
Ne pozabimo torej, da naj otrokov vrat ostane topel in suh, lica pa rahlo rožnata.

Zakaj otroka nenehno zebe – ali so morda kriva slabo izbrana oblačila?

V prvem mesecu življenja novorojenčki občutijo mraz bolj kot starejši otroci in odrasli. To ni povezano samo s spremembo okolja (v maternici jim je bilo toplo in mokro), ampak tudi s tem, da večino dneva spijo. Med spanjem se vsi življenjski procesi upočasnijo, kar pa nekoliko zniža njihovo telesno temperaturo, zato mora biti novorojenček oblečen v eno plast oblačil več kot vi sami. V nasprotnem primeru se lahko dojenček prehladi.
Previdni moramo biti tudi pri nedonošenčkih in dojenčkih z nizko porodno težo. Pri nedonošenčkih sistem termo regulacije še ni dozorel, zato je njihova telesna temperatura enaka temperaturi okolice in je priporočljivo, da ne nadenemo samo dodatnega sloja oblačil, temveč tudi kapo, na primer takoj po kopeli ali ko opazimo, da je otrokov vrat hladen. Pomanjkanje teh oblačil lahko povzroči pretirano hlajenje telesa.

Kaj pa v primeru, če mojega otroka kljub zgornjim nasvetom zebe?

Če smo izključili zdravstvene razloge in pa zgoraj omenjene razloge, potem je vredno pogledati nalepke na oblačilih. Če v sestavi oblačil prevladujejo sintetične tkanine, kot so akril, poliester, elastin ali poliamid, je skrivnost običajno razrešena. Vlakna teh materialov se v naravi ne pojavljajo naravno in so rezultat kemičnih sintez. To pa pomeni, da oblačila, narejena iz njih, niso prezračevana, hkrati pa preprečujejo pravilno termo regulacijo telesa. Takšne tkanine nimajo sposobnosti zadrževanja vročega zraka proti telesu in prenosa vlage na naslednje plasti oblačil. Zaradi takšnih pojavov se otrok hitro znoji in tudi hitro ohladi.
Ne pozabite pa, da majhen dodatek teh materialov v oblačilih (do približno 20 %) ni slab. Sintetična vlakna lahko pozitivno vplivajo na trajnost in jih je enostavno čistiti. Ključ do uspeha je razmerje med naravnimi in sintetičnimi tkaninami, kar naj bi znašalo v razmerju vsaj 80% : 20 % s prednostjo za naravna vlakna. Takšna sestava oblačil bo otroku zagotovila ne samo dovolj toplote, temveč tudi veliko udobnejše nošenje oblačil.

Katere tkanine in pletenine dajejo prednost termo regulaciji otrokovega telesa?

Pri izbiri oblačil za otroke se je vredno osredotočiti na dve vrsti tkanin, in sicer tkanine rastlinskega ter živalskega izvora. Rastlinska vlakna vključujejo bombažne, platnene, konopljine in bambusove tkanine. Med živalskimi vlakni je treba razlikovati volno, svilo in usnje. Tkanine in pletenine iz teh naravnih surovin omogočajo, da vlaga prosto izhlapi, hkrati pa zadržujejo ogrevan zrak ob otrokovem telesu. Tako omogočajo naravni postopek termo regulacije, hkrati pa ščitijo pred pregrevanjem in podhladitvijo.
Bombaž je najbolj priljubljena tkanina za oblačila v otroški industriji. Zakaj? Poleg zgoraj omenjenih prednosti oblačila iz visokokakovostnih bombažnih vlaken odlikujejo njihova mehkoba, visoka trpežnost, odpornost na visoke temperature, enostavno čiščenje in dejstvo, da ne poberejo statičnosti. Kako ob nakupih veste, da so oblačila narejena iz nekakovostnega bombaža? Takšna oblačila bodo trda, groba, z redkim tkanjem, to pa je povezano s sumljivo nizko ceno. Po drugi strani pa so oblačila iz visokokakovostnega bombaža mesnata, mehka in z gostim tkanjem. Upoštevati pa morate, da bo njihova cena ustrezna kakovosti.

V naši trgovinici Cool-kids najdete veliko izbiro kakovostnih oblačil iz naravnih vlaken, ki so udobna, prijetna za kožo, varna za vaše otroke in bodo vašega dojenčka ščitila pred prehitro izgubo telesne temperature. Pohitite in se sami prepričajte o široki ponudbi naših izdelkov.

Želimo vam prijetno nakupovanje v naši trgovinici Cool-kids, predvsem pa da boste z vašim otročkom preživeli čim več časa na svežem zraku brez strahu in dileme, ali je vašemu dojenčku prehladno.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

V spletni trgovini Cool kids spoštujemo in cenimo vašo zasebnost in osebne podatke, ki nam jih zaupate. Osebne podatke, ki jih pridobimo z nudenjem naših storitev, hranimo in obdelujemo v skladu z veljavno evropsko in slovensko zakonodajo (Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1 in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov GDPR).

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti iz sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Uporabljamo spletno trgovino. Za košarico in naročilo bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna in jih ni mogoče izključiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi izbrane piškotke
[]