Vpliv-barve-na-otroke

KAKO BARVE VPLIVAJO NA OTROKE IN NJIHOVO POČUTJE

Barve imajo moč in sposobnost, da vplivajo na čustva na različne načine, zato so barve še posebej pomembne in spodbudne za otrokov razvoj.

Lastnosti svetlih barv lahko ne le na poseben način pritegnejo pozornost dojenčkov, temveč zelo močno vplivajo na njihov temperament in vedenje. Študije kažejo, da barva močno vpliva na njihov značaj in osebnost.

Otroci ljubijo barve

Otroci imajo radi barve. Čeprav se danes veliko mladih in odraslih pogosto oblači v sivo in črno barvo, za otroke to ne more biti dovolj barvito − čim bolj barvito, tem bolje. Barve, s katerimi so obdani bodisi z oblačili bodisi s pohištvom ali stenami našega stanovanja, neposredno vplivajo na njihovo počutje.

Tako barve vplivajo na otroke

Pogled na barve pri vsaki osebi sproži popolnoma drugačne reakcije. Zlasti otroci so zelo občutljivi na učinke barv. Rdeči, oranžni in rumeni toni delujejo toplo in spodbudno na otroke. Zelena narava deluje zdravilno in sproščujoče, modrina neba in noč pomirjajo, hladijo ter osvežujejo. Rjave barve lesa prenašajo udobje in varnost, roza izžareva ljubezen in nežnost. Kako otroci zaznavajo barve, je v veliki meri odvisno od njihove lastne narave. Zato naj vas vodi značaj in narava vašega otroka − nemirni in agresivni otroci kot ravnotežje potrebujejo zeleno in modro barvo, preveč mirne ali zaskrbljene otroke lahko aktivirata rdeča in oranžna barva.

Kaj vemo o tem, kako dojenčki in otroci zaznavajo barve?

Dokazano je, da dojenčki lahko barve vidijo kmalu po rojstvu. Vendar oči še niso tako zrele kot na primer čutilo okusa ali dotika. Prva stvar, ki jo dojenčki opazijo, je črno-bela. Temelji za zaznavanje modre in rumene pa se razvijajo najpočasneje. Pri starosti treh ali štirih mesecev pa dojenčki vidijo vse osnovne barve. Poimenovanje barv bo sledilo kasneje. Pri nekaterih otrocih že v drugem letu življenja, pri drugih šele v četrtem. Približno do tretjega rojstnega dne pa večina otrok že lahko imenuje osnovne barve, kot so rdeča, zelena, modra ali rumena. Seveda barvni spekter z leti raste, vendar šele v puberteti mladostniki lahko enako dobro razlikujejo med nežnimi pastelnimi barvami kot odrasli.

Močne barve za majhne ljudi

“Vse je čudovito pastelno – takšne barve imajo dojenčki najraje.” To ni res! Če bi si malčki lahko sami izbirali barve, mehki toni ne bi imeli možnosti.

Dojenčki obožujejo rdečo!

Dr. Anna Franklin, raziskovalka v Surrey Baby Lab, je izvedla barvno študijo z več kot 250 novorojenčki. Rezultat je bil neverjeten: novorojenčki imajo najljubšo barvo − rdečo! Raziskovalci iz Baby Lab-a sumijo, da dojenčki barvo poznajo po trebuščku in jim je zato še posebej všeč. Tam je svetloba sijala skozi prekrvavljeno trebušno steno kot skozi temno rdečo zaveso. To je tudi razlog, da so novorojenčke v mnogih klinikah takoj po rojstvu namesto z belimi brisačami zavili v rdeče barve: številne babice prisegajo, da bodo zaradi znanih barv malčke pomirili in da bodo manj jokali.

Roza res samo za dekleta? Ne, tudi majhni fantje imajo radi nežno barvo!

Dekliška barva je roza? Ali se šalite ali to resno mislite? Do četrtega leta so celo majhnim dečkom všeč nežne barve. Šele nato se začne čas za identifikacijo spola – in tako roza ter pink ni več! Zato bi bilo s povsem psihološkega vidika smiselno, da tudi za fantke otroško sobo pobarvamo v roza. Nobena druga barva na dojenčke in malčke nima bolj pomirjujočega vpliva kot prav ta barva. In po raziskavi dojenčki v roza okolju res manj in tudi krajši čas jokajo.

Nič z modro!

Modro barvo dojenčki najtežje vidijo. Kanadski raziskovalci so ugotovili, da le približno deset odstotkov vseh novorojenčkov zazna modro piko. To je zato, ker je modra kratkovalovna barva, vendar ko jo malčki enkrat vidijo, jim je pa zelo všeč.

Črno-belo za možgane?

Po raziskavah noben vizualni signal ne spodbuja otrokovih možganov tako kot črno-beli kontrasti in geometrijski vzorci v črno-beli barvi. Zaznati različne barve je pri tako slabi ostrini vida kot pri novorojenčkih zelo težko. Toda večja, kot je razlika v svetlosti, lažje jo prepozna tudi otrok, star le nekaj ur. In to je res vznemirljivo! Strogo rečeno črno-bela barva ni barva, temveč le popolna odsotnost ali prisotnost svetlobe. To pojasnjuje, zakaj dojenčki na kontrastne, geometrijske vzorce gledajo obsežno in z zanimanjem, vendar obrnejo glavo, ko je črno-belo!

Spremljajte nas tudi na Instagram!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

V spletni trgovini Cool kids spoštujemo in cenimo vašo zasebnost in osebne podatke, ki nam jih zaupate. Osebne podatke, ki jih pridobimo z nudenjem naših storitev, hranimo in obdelujemo v skladu z veljavno evropsko in slovensko zakonodajo (Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1 in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov GDPR).

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti iz sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Uporabljamo spletno trgovino. Za košarico in naročilo bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna in jih ni mogoče izključiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi izbrane piškotke
[]