obalzinjen-otroski-stolcek-pralen-mehek-1

KAKO IGRE IN TEKMOVANJA OTROK VPLIVAJO NA NJIHOV RAZVOJ?

Kako igre in tekmovanja otrok vplivajo na njihov razvoj?

Igre in tekmovanja otrok so sestavni del otroškega življenja. Otroci se začnejo igrati zelo zgodaj v življenju. Zahvaljujoč igram otroci preživljajo prosti čas, ki ga imajo v izobilju. Igra jim pomaga iskati drug drugega, uči jih socialnega delovanja in odnosov z vrstniki. Potrebno je vedeti, da zabave ne smemo obravnavati kot zapolnjevanje časa in da je otroka potrebno podpirati na vseh stopnjah njegovega razvoja. Tako lahko igre razdelimo na več vrst.

 

Igralni-bazen-z-zogicami-roza-siv-biserni-2

Kaj so tekmovanja in igre za otroke?

Razvoj otroka je kompleksen proces, ki ima več stopenj. Vključuje določene transformacije oziroma preoblikovanja, zaradi katerih se človek premakne iz nižjih in manj popolnih stanj v višja. Na otrokov razvoj vpliva veliko različnih dejavnikov, ključni pa so igre in tekmovanja.
Končni rezultat ni tako pomemben in ni posebnih ciljev, ki jih je potrebno doseči. Sam proces igre igra ključno vlogo v življenju. Igra in zabava je osnovna oblika otrokove dejavnosti, ki je v njegovem življenju še posebej pomembna za pravilen razvoj. O igrah lahko govorite, kadar:
– otrok aktivnosti izvaja po lastni volji,
– otrokova aktivnost poteka v določenem času in prostoru,
– ga spremljajo različna čustva,
– veljajo pravila in standardi, ki jih določi otrok in veljajo samo za čas igre

Na katera področja življenja vplivajo igre in tekmovanja otrok?

Tekmovanje in igre za otroke so aktivnosti, ki igrajo veliko vlogo v življenju otrok. Vplivajo na sfero intelektualnega, čustvenega, motoričnega in socialnega razvoja. Igre spodbujajo ter razvijajo domišljijo in ustvarjalnost na različnih področjih otrokovega življenja. Pripisujejo mu pomembno družbeno funkcijo, saj otroke uči sodelovanja, delitve ter jemanja in dajanja.
Igre in različne aktivnosti učijo otroke upoštevanja veljavnih pravil in predpisov. Z njimi se otrok uči in pokaže poznavanje družbenih norm in želenih vzorcev obnašanja. Igre imajo velik vpliv na kognitivni razvoj, saj malčku omogočajo spoznavanje sveta okoli sebe. Otroške igre in tekmovanja lahko sprožijo tudi različna čustva, tako pozitivna kot negativna. Zahvaljujoč temu lahko malčki sprostijo svoja čustva, kar se bo odrazilo v njihovem boljšem delovanju.
Med igro se malčki med seboj sporazumevajo, kar prispeva k razvoju govora in premagovanju določenih težav pri navezovanju stikov z vrstniki. Zahvaljujoč tekmovanjem in igram otroci zadovoljijo svojo potrebo po gibanju in akciji. Oblikujejo in izboljšujejo ročne spretnosti, na primer za obvladovanje elementarnih veščin pisanja.

Manipuliranje iger

Manipulacijske igre vas naučijo nadzorovati svoje telo. Vključujejo manipuliranje s predmetom na različne načine, opazovanje, prestavljanje iz roke v roko, kotaljenje in številne druge dejavnosti. Tovrstne igre so namenjene spoznavanju lastnosti predmeta. Otrok z manipulacijo vključuje slušne, vidne in tipne zaznave. To je osnovna faza pred kasnejšimi zahtevnejšimi tekmovanji in igrami. Idej za igre, ki bodo tako spodbudile otroke, je ogromno. Odlična rešitev je lahko suhi bazen napolnjen s pisanimi kroglami, ki je na voljo v naši ponudbi.

Gradbene igre

Konstrukcijske igre spodbujajo domišljijo, urijo ročne spretnosti in prebujajo njeno ustvarjalnost. Sestavljeni so iz gradnje nečesa novega. Seveda izhajajo iz manipulativnih iger, razlikujejo pa se v razvoju ustvarjalnosti. Za male graditelje lahko priporočamo igrišče iz domače pene, ki ga je mogoče poljubno modificirati. Sestavljen je iz številnih elementov in vam omogoča, da ustvarite poligon z ovirami ali prostor za igro.

Tematske igre

Tematske igre sodijo v skupino socializacijskih iger, kjer otrok posnema gibe, ki jih opazuje v svojem okolju. Najmlajši otroci niti ne potrebujejo igrač, saj je dovolj njihova domišljija. Pomemben element tematskih iger za malčke so besede, ki jih izgovorijo. Malčki običajno delajo monologe, lahko pa pride do dialogov, ko prevzamejo dve vlogi hkrati. Tovrstne igre so zelo pomembne, saj združujejo vse duševne in telesne funkcije.

Ritmične in gibalne igre

Tovrstne igre razvijajo motorične sposobnosti in telesno pripravljenost otrok ter izboljšujejo njihovo moč. Med njimi malčki vadijo svojo gibčnost, spretnost, moč, hitrost, občutek za ritem. Če so to športna tekmovanja, se bodo otroci naučili zdravega tekmovanja in okrepili svojo samozavest. Primer takšne zabave je lahko igra barv, kjer morajo malčki na hitro analizirati, ali lahko ujamejo žogo ali ne, in to tudi storijo.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

V spletni trgovini Cool kids spoštujemo in cenimo vašo zasebnost in osebne podatke, ki nam jih zaupate. Osebne podatke, ki jih pridobimo z nudenjem naših storitev, hranimo in obdelujemo v skladu z veljavno evropsko in slovensko zakonodajo (Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1 in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov GDPR).

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti iz sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Uporabljamo spletno trgovino. Za košarico in naročilo bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna in jih ni mogoče izključiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi izbrane piškotke
[]